0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

VHS op Blu-Ray

Geplaatst op do 1 november 2012 om 12:00 — Over Vidvd | Uitleg over Vidvd diensten

 

In ons vorig artikel hebben we je uitgelegd of het mogelijk is om uw smalfilm op een blu-ray te laten overzetten. Dit kan verhoogde kwaliteit opleveren of ervoor zorgen dat u niet 5 DVD’s in uw kast heeft, maar in plaats daarvan maar 1 Blu-Ray disc. Helaas werkt dit niet zo makkelijk bij VHS, Hi8, VHS-C etc. Het is wel degelijk mogelijk om meerdere videobanden op een enkele Blu-Ray disc te laten zetten, maar de kwaliteit staat vast op een videoband of zelfs op een DVD. In tegenstelling tot smalfilm heeft VHS een vastgestelde resolutie. Als deze verhoogt wordt leidt dat tot “Macroblocking”. Dit zijn vierkantjes in het beeld, wat ook regelmatig te zien is bij een foto die vergroot wordt op een beeldscherm. Toch kunnen we, met behulp van onze video bewerking software, de filmbeelden “upscalen” tot iets hogere kwaliteit.

Verhogen van Resolutie

Zoals besproken in het Smalfilm op Blu-Ray artikel, kunnen wij uw films verhogen in resolutie. Dit betekend dat het iets meer kijkgemak heeft in tegenstelling tot een DVD. Met speciale software kunnen wij uw film in resolutie verhogen zonder zogenaamde “artifacts”. Als de resolutie verkeerd verhoogt wordt kan dit leiden tot kartelranden en vierkante blokken in beeld, genaamd “Macroblocking”. Dit betekend niet dat u meer detail te zien krijg in uw film. In tegenstelling tot smalfilm heeft een VHS of DVD een vastgestelde resolutie. Er kan nooit meer detail of data bijkomen dan wat de originele bron bevatte. Desalniettemin kunnen wij uw film vergroten naar 1280×720 pixels wat een uitermate beter beeld geeft. De kleuren komen beter over en de film is beter te bekijken op grotere LCD schermen.

Door de film teveel te vergroten krijg je de Macroblocks te zien. Deze zijn niet zichtbaar bij een lagere resolutie.
Wij bij ViDVD kunnen dit voorkomen met speciale software.

Voordelen van VHS op Blu-Ray

Natuurlijk laat je alleen je VHS banden op Blu-Ray zetten als er een aanzienlijke vooruitgang aan zit. Daarom hebben we hier voor u een lijstje met voordelen van een Blu-Ray disc.

  • Meerdere DVD’s op een Blu-Ray. In plaats van 4 of 5 dvd’s, heb je 1 Blu-ray in uw kast staan.
  • Hoofdstukindeling. U kunt al uw films op gewenste volgorde op Blu-ray laten zetten. Zo kunt u makkelijk naar een volgend hoofdstuk, zonder een nieuwe disc in de speler te hoeven plaatsen.
  • Hogere kwaliteit. Je kunt je VHS banden laten upscalen naar 1280×720 pixels. Dit geeft een scherper beeld met helderdere kleuren tijdens het afspelen.
  • Een langere speelduur op de DVD. Doordat er 5 DVD’s op een Blu-Ray kunnen, betekend dit dat jouw banden die langer dan 120 minuten zijn, niet op meerdere schijven worden geleverd. Je hebt 1 Disc voor een videoband die 4 of zelfs 6 uur duurt.

Nadelen van VHS op Blu-Ray.

  • Eigenlijk is het enige nadeel van Blu-Ray dat je een Blu-Ray speler nodig heeft en een HD TV. Ben je in bezit van deze apparaten, dan is er eigenlijk geen enkel nadeel aan het hebben van een Blu-Ray disc tegenover een DVD.

Conclusie

Je VHS, Video8, VHS-C casettes zullen nooit verhoogd kunnen worden naar een HD resolutie. Wel kunnen ze in kwaliteit verbeterd worden met extra aandacht tijdens het digitaliseren van jouw films. Een Blu-Ray disc is veruit het handigst om te gebruiken voor massa opslag. In plaats van een hele stapel DVD’s vol met titels van uw oude video banden, heeft u maar enkele, of zelfs misschien maar één, blu-ray discs. Aan de hand van een goed film menu kunt u makkelijk doorspoelen naar de gewenste fragmenten, zonder keer op keer de discs in uw speler te vervangen.

Laat een reactie achter!