0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Laserdiscs & CD-Video

Geplaatst op do 10 januari 2013 om 12:00 — Algemeen

 

De technologische ontwikkeling van film en video staat niet stil. Tegenwoordig nemen we niet meer op op een filmrol, maar op een harde schijf. We kijken de films niet meer op een VHS maar op een blu-ray disc. Soms verwijderen we het hele opslagmedium en “streamen” we de video via internet direct naar onze tv. Ook zijn we wel bekend met de verschillende opslag methodes die het niet geworden zijn. Denk hierbij aan Betamax,  Video2000 en HD-DVD. Allemaal “Nieuwe” methodes voor betere filmkwaliteit, die uiteindelijk niet doorgebroken zijn tot de consument. Betamax en Video2000 waren verslagen door de VHS, ook al had deze een lagere opslagkwaliteit en kortere speelduur, en HD-DVD is verslagen door de Blu-Ray disc. Toch weten niet veel mensen over een paar methodes die verslagen zijn door de DVD. Rond 1970 werd er al geëxperimenteerd met de zogenaamde Laserdisc en CD-Video.

Het verschil in grootte tussen een Laserdisc, links, en een DVD, rechts.

Laserdisc

Een laserdisc is een schijf met een doorsnee van 30 centimeter. Ongeveer de grootte van een LP. Hierop werd de video met een laser weggebrand. In tegenstelling tot een DVD werd het videosignaal analoog op deze schijf weg geschreven, samen met een analoog en digitaal audio spoor. Er ging gemiddeld 30 minuten video op een enkele disc, wat inhield dat je tijdens lange films tussendoor 3 of 4 keer van schijf moest wisselen voordat je verder kon kijken. Er zijn een hoop voor- en nadelen van Laserdisc tegenover VHS.

Voordelen Laserdisc tegenover VHS

  • Hogere resolutie
  • Meerdere, digitale, audio tracks
  • Langere levensduur doordat de data optisch wordt opgeslagen in plaats van magnetisch
  • Surround sound audio
  • Mogelijkheid voor extra materiaal zoals bloopers, verwijderde scenes en interviews.

Nadelen Laserdisc tegenover VHS

  • Duurdere productie
  • 30 minuten video per disc
  • Groot formaat van de schijf

De nadelen waren minder dan de voordelen, behalve een hele belangrijke. De productie kosten. Als iets goedkoper te produceren is, nemen consumenten vaak genoegen met wat mindere kwaliteit. Een laserdisc kostte aan materiaal ongeveer 5 dollar, en een VHS maar 1.

Laserdisc spelers leken op uit de kluiten gewassen CD spelers.

CD-Video

De CD-Video was een combinatie van de Laserdisc en audio CD. Er werden videoclips op de CD in een digitaal formaat weggebrand. Het was een product wat gedoeld was op tieners en de muziekindustrie. Artiesten konden zo speciale edities van hun CD uitgeven met hun videoclip erbij. Dit is totaal geen succes geworden wegens de kwaliteit en tijds limieten van een CD. De digitale compressie is wel het begin geworden van de zogenaamde Video-CD’s, een DVD variant die gebruik maakte van CD’s. De MPEG video compressie die ontwikkeld was voor de CD-Video wordt nog steeds gebruikt voor HD video materiaal.

Conclusie

Uiteindelijk is de Laserdisc een te onhandig en te duur medium geworden waardoor het niet massaal in gebruik genomen is. De uitvinding van zowel de Laserdisc als CD-Video heeft wel geleid tot de uiteindelijke DVD en digitale compressie van video. Tot 2009 werden er nog Laserdisc spelers gefabriceerd, maar er zijn maar enkele films op dit medium verschenen. Voor de filmliefhebbers is en Laserdiscspeler en een echte Laserdisc film altijd nog een leuke aanvulling op een collectie.

Laat een reactie achter!