0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Waar staan YCbCr en RGB voor?

Geplaatst op do 22 november 2012 om 12:01 — Geen categorie

 

Als je een video film opslaat op de computer zie je regelmatig de term “YCbCr”. Tevens staat dit ook wel eens achterop LCD tv’s waar de Rood/Groen/Blauw kabels van je dvd/blu-ray speler in gaan. Er is helaas geen makkelijke uitleg voor deze term, maar er is wel een hele boel leuke informatie over te vinden. Misschien beseft niet iedereen zich hoe belangrijk deze term is voor alles wat te maken heeft met video bewerking en verwerking. Om het simpel te zeggen staat deze term voor de licht en kleur intensiteit. In dit artikel leggen we exact uit waar de letters voor staan en waar ze gebruikt voor worden.

Zoals je kunt zien, staat Y voor licht (wit), Cb voor blauw en Cr voor rood.

Waar staat YCbCr voor:

Als je de animatie hierboven bekijkt, weet je misschien al een beetje wat het betekend. De term is een samenstelling van de belangrijkste kleuren en lichtintensiteit om een afbeelding te kunnen weergeven op een TV scherm of PC monitor. De Y staat voor licht, luminance, de Cr staat voor Color Red (ook wel Chroma Red genoemd) en de Cb staat voor Color Blue (Chroma Blue). Deze 3 hebben elk een andere functie die gecombineerd moet worden met het RGB (Rood Groen Blauw) signaal dat naar een TV gaat.

  • Y – De lichtintensiteit. Zonder licht is er geen beeld. In tegenstelling tot het mengen van verf onttrekt een beeldscherm het licht niet, maar voegt licht toe.
  • Cr – Chroma Red, de hoeveelheid rood dat zich in het scherm bevindt. Als dit niet goed is afgestemd kan het beeld erg rood of blauw worden.
  • Cb – Chroma Blue, de hoeveelheid rood dat zich in het scherm bevindt.

YCbCr is niks meer dan data dat in een Macroblock wordt geplaatst. De MPEG codec scant deze blokken en kunnen aan de hand van deze informatie berekenen hoe het volgende filmframe eruit moet zien. Als dit goed in gebruik wordt genomen kan dit veel ruimte besparen op een DVD. Als dit verkeerd wordt toegepast kan dit leiden tot vierkante blokken in je film.

Macroblocking is zichtbaar als het verkeerd is toegepast in de film, of de film te veel wordt vergroot.
Elk vierkant blokje bevat zijn eigen YCbCr informatie.

Waar staat RGB voor?

RGB staat voor Red Green Blue, oftewel Rood Groen Blauw. Dit zijn de primaire kleuren die gebruikt worden op beeldschermen. Deze primaire kleuren wijken af van de normale bekende Rood Groen Geel kleuren, omdat het zogenaamd “Adjectief” werkt. Dit betekend dat het licht toevoegt (Luminance) om kleuren te mengen. Elke pixel op je beeldscherm moet namelijk verlicht worden, anders zie je alleen maar zwart.

Al deze termen staan voor onderdelen die hun eigen verantwoordelijkheid hebben binnen de digitale film. Interlacing, YCbCr, RGB, Macroblocks, allemaal hebben ze hun eigen functie om de film er zo goed mogelijk uit te laten zien terwijl het zo min mogelijk ruimte in neemt. Als ook maar een van deze onderdelen afwijkt, kan het het kijkgemak enorm verstoren. Denk hierbij aan strepen door het beeld, te licht of te donker beeld, te weinig kleur of vierkante blokken in de film.

Laat een reactie achter!