0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

MKV Films op Playstation3, Xbox360 & Blu-Ray speler

Geplaatst op ma 25 juni 2012 om 11:58 — Tutorial

 

Soms komt het voor dat een film alleen beschikbaar is als MKV formaat. Dit wordt gebruikt voor High Definition film materiaal. Een MKV bestand is een zogenaamd Matroska bestand. Dit is vernoemd naar de Russische Matroska poppen. Een MKV bestand wordt hierom ook een “Container” genoemd. In deze Container zit de film, audio en soms zelfs ondertitels.

Omdat High Definition de huidige film standaard is, komt het MKV bestand de laatste tijd vaak voor. Een van de grootste nadelen hiervan is dan ook dat het niet afgespeeld wordt op de Playstation 3, Xbox360 en vele Blu-ray spelers. Ook zijn deze apparaten vaak ingesteld op een Fat32 systeem. Fat32 is een verouderd harde schijf indeling dat geen bestanden groter dan 4 Gigabyte kan wegschrijven. Als je film dus 8 Gigabyte groot is, kan het niet naar het apparaat worden gekopieerd.
Om deze bestanden toch af te kunnen spelen is er een gratis en simpel programma te vinden. Dit programma heet MKV2VOB.

Een VOB bestand is een Container wat gebruikt wordt op DVD’s en dus gelezen wordt door alle afspeel apparaten. MKV2VOB kan een MKV bestand van bijvoorbeeld 8 Gigabyte opsplitsen tot 2 VOB bestanden van elk 4 Gigabyte. Dit programma is hier te downloaden: http://www.mkv2vob.com/showthread.php?tid=1

Om u het process van het omzetten naar VOB makkelijker te maken, volgen hier enkele tips.

Als u het programma voor het eerst opent, wordt u met dit scherm begroet:

Als u op het tabblad Configuration klikt, krijgt u een nieuw scherm met meerdere opties voor u.

In deze opties kunt u instellen welke soort audio u wilt gebruiken, naar welk video bestand de film moet worden omgezet, in hoeveel stukken het bestand gesplitst moet worden of zelfs welke ondertitels er wel of niet mee moeten worden genomen.

De belangrijkste punten van dit scherm zijn deze:
Preferred Audio Language: Hier kunt u zeggen welke audio track u wilt gebruiken. Vaak is dit alleen Engels, maar soms komt het voor dat de film ook met Nederlandse, Franse of Duitse audio komt.

Video Transcoding: Deze moet voor de beste en snelste resultaten altijd op Automatic blijven staan.

Preferred Subtitle Language: Hier kunt u selecteren of u eventuele ondertiteling in uw film wilt, en welke taal. Dit is ook alleen beschikbaar als het MKV bestand deze ondertitels zelf al bevat.

File Splitting: Hier ziet u dat u kunt bepalen of het bestand wordt gesplitst of niet, en ik welke grootte. Als u op het pijltje rechts klikt, krijgt u een lijst met beschikbare formaten. FAT32 wordt aangeraden omdat het overal op afgespeeld kan worden.

Output File Extension: Hier kunt u selecteren als welk bestand de film moet worden opgeslagen.
Let hier goed op dat het omzetten langer of korter duurt met bepaalde formaten. Een MKV bestand is razendsnel omgezet naar .VOB, maar duurt heel lang als het moet worden omgezet naar MPG. Het voordeel van MPG, of zelfs AVI, is dat u de film zelf kunt bewerken in uw favoriete video bewerkings programma.

Transcoding Codec: Deze moet voor het beste en snelste resultaat altijd op MPEG2 blijven staan.
Hier kunt u ook de Codec verwisselen naar xvid of divx, maar dit neemt veel tijd in beslag en garandeerd niet dat het overal wordt afgespeeld.

De verdere opties in dit scherm kunt u met rust laten, tenzij u er behoefte aan hebt om bijvoorbeeld grotere ondertiteling, of extra gedownloade ondertiteling onder de film wilt zetten.

Als u hier helemaal klaar bent, klikt u op het tabblad Add File bovenaan het scherm. U komt dan terug bij het beginscherm. Hier heeft u de Source Destination, waar u via de knop Browse naar het MKV bestand op uw computer kunt zoeken, en de Destination Directory, dit is de locatie waar het nieuwe bestand wordt opgeslagen.

Via de knop Add File begint u het conversie proces. De tijdsduur hiervan hangt af van de snelheid van uw computer, en de gekozen instellingen. Indien u de instellingen heeft gebruikt zoals in deze beschrijving aangegeven, duurt dit proces enkele minuten.

Zodra de blauwe balk helemaal gevuld is, en de status op Completed staat, kunt u uw film opzoeken op uw harde schijf, kopieren naar USB stick of externe schijf, en afspelen in uw gewenste afspeel apparaat.

Mocht je tegen problemen aanlopen dan horen we dat graag. Succes!

2 Responses

 1. paul zegt:

  Super uitleg!

  Bedankt daarvoor, alleen zit ik nog met 1 probleem..

  Als ik dit om heb gezet naar vob, en het gaat om een bestand van 6 gb, krijg ik deze niet op mijn fat32 stick om deze in de playstation te stoppen en daarna te kijken?

  Enid idee hoe ik dat oplos?

  • Bart zegt:

   Beste Paul

   In de instellingen waar je kunt kiezen voor mpeg, vob, ondertiteling etc. is ook een optie om de bestanden te splitsen in files van maximaal 4 gigabyte. Dit zorgt ervoor dat de film dus in twee delen gesplitst wordt zodat het op een fat32 schijf past.
   Een playstation kan ze gewoon achter elkaar afspelen waardoor je niet merkt dat er een knip in de film zit.
   Indien je nog vragen hebt kun je deze altijd stellen!

   Bart

Laat een reactie achter!