0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

8 of 16 Millimeter in High Definition op Blu-Ray

Geplaatst op wo 10 oktober 2012 om 13:58 — Uitleg over Vidvd diensten

 

Wat houdt HD (High Definition) precies in?

Tegenwoordig zijn alle PC monitors, TV’s en zelfs Handheld apparaten klaar voor HD film. HD staat voor High Definition en heeft een 4x hogere resolutie dan een normale DVD of VHS band. Een DVD of VHS heeft een resolutie van 720×576 pixels. Blu-Ray kan een resolutie aan van 1920×1080 pixels. Dit betekend dat er meer detail en een hogere kleurkwaliteit weer gegeven kan worden op de beeldschermen. Waar een DVD disc 4,7 of 8 gigabyte kon dragen, kan een Blu-Ray schijfje 25 tot 50 gigabyte aan. Hierdoor kunt u veel  meer van uw oud filmmateriaal opslaan op een enkel schijfje. In totaal kunnen er ongeveer 5 DVD’s op een 25 gigabyte Blu-Ray disc. U kunt ook kiezen om uw films in een hogere resolutie op de Blu-Ray schijf te krijgen. Dit houdt in dat u 2 uur aan Full  HD materiaal kwijt kunt op een schijfje. De vraag is alleen, kunt u uw smalfilm, Super8, Normal8, 16 Millimeter, naar High Definition laten overzetten?

Smalfilm in High Definition

Omdat Smalfilm niet gebonden is aan pixels zoals DVD’s, is het mogelijk om  een zeer hoge resolutie van deze filmrollen te halen. Denk hierbij aan het vergroten van foto negatieven dat in principe hetzelfde werkt. Dit houdt helaas niet in dat de smalfilm ook in zeer hoge kwaliteit zal verschijnen, en eruit zal zien als een bioscoop blockbuster. De kwaliteit van de film is grotendeels afhankelijk van de lens die gebruikt is bij de opname, de kwaliteit van de camera en de chemicaliën die gebruikt zijn tijdens het ontwikkelen van de film. Dit heeft allemaal invloed op de kwaliteit van de film die u uiteindelijk krijgt. Desalniettemin kunnen wij wel de smalfilm inscannen in een HD resolutie zodat u zeker weet dat u de maximum kwaliteit bekijkt die uw smalfilm te bieden heeft.

HD Opname en Upscaling

Als de video opnames in Standard Definition (SD) zijn opgenomen, kunt u niet zomaar de video’s magisch veranderen tot HD. Wel is het mogelijk om het video materiaal er minder hard uit te laten zien op een LCD of Plasma scherm. Dit wordt “Upscaling” genoemd. Hierdoor wordt de film naar een iets hogere resolutie getrokken waardoor het op HD TV’s er minder ruw uit ziet en er een hoger contrast mogelijk is. De hoogste kwaliteit krijgt u echter als de Smalfilm tijdens het digitaliseren meteen in een HD resolutie van 1920×1080 pixels wordt opgenomen. Bij deze methode ziet u achteraf alle details die op de smalfilm aanwezig zijn. Dit zal altijd meer zijn dan bij uw SD DVD opnames.

Een HD film heeft een 4x hogere resolutie dan DVD. Upscaling zorgt dat een DVD niet te lelijk wordt tijdens het vergroten naar vol scherm.

Interlacing

Om de maximale kwaliteit uit uw smalfilm te halen, nemen wij altijd op in een “Progressive” resolutie. Dit houdt in dat elk video afzonderlijk video frame, 24 keer per seconde, uniek wordt opgenomen in de volle resolutie. Progressive filmbeelden worden aangegeven door de “P” achter het resolutie getal. Zo ziet u bij TV’s en Blu-Rays vaak “1080p” of “1080i” staan. Om data te besparen wordt er vaak gebruik gemaakt van “Interlacing“. Dit betekend dat elk afzonderlijk film frame, 24 keer per seconde, in een verlaagde resolutie wordt opgenomen. Vervolgens worden 2 frames achter elkaar samen gevoegd om de volledige resolutie op te bouwen. Een “Interlaced” film is dus veel moeilijker te upscalen dan progressive film.

Het nadeel van interlacing zijn de zogenaamde “Scanlines”

Conclusie

  • Door uw Smalfilm te laten opnemen in een 1920×1080 resolutie (FullHD) krijgt u de maximum kwaliteit uit uw Smalfilm.
  • De kwaliteit van uw Smalfilm is afhankelijk van de gebruikte apparatuur tijdens de originele Smalfilm opname en ontwikkeling.
  • Wij nemen op in progressive film. Hierdoor krijgt u de hoogste kwaliteit en is de film makkelijker te upscalen voor een betere kwaliteit op uw HD TV.

Laat een reactie achter!