0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Wat is het verschil tussen PAL en NTSC

Geplaatst op do 8 november 2012 om 11:37 — Over Vidvd | Uitleg over Vidvd diensten

 

Alle dvd’s die wij produceren zijn gecodeerd in PAL. Bijna al het videomateriaal dat je thuis hebt liggen heeft achterop de cover een klein logo’tje met PAL staan. We staan er niet altijd bij stil over wat dit betekend, tot je een videoband hebt die NTSC is, en die wil je bijvoorbeeld bij ons laten overzetten op DVD. Wij vragen regelmatig aan onze klanten of hun videomateriaal PAL, NTSC of SECAM is. Er worden regelmatig vragen gesteld over wat dit betekend en wat het verschil hiertussen is. In dit artikel leggen we je kort uit wat het betekend, inhoud en waarom deze verschillende formaten bestaan.

De wereldverdeling van NTSC, PAL en SECAM. Ook wel Regio 1 2 of 3 genaamd.
Films zijn “Region Locked” zodat ze alleen in hun eigen regio afgespeeld kunnen worden.

NTSC

Het NTSC systeem werd veelal gebruikt in Amerika. NTSC staat voor National Television System Committee, dit comité werd in 1940 opgericht om de verdeling van analoge televisie over Amerika onder controle te houden. Later kwamen ze met de NTSC video standaard toen kleuren televisie werd ingevoerd.

NTSC onderscheid zich via de volgende standaarden

  • 30 frames per seconden. Het filmsignaal bevat 30 unieke beeldjes per seconde.
  • Een filmresolutie van 720×480 pixels.
  • 525 beeldlijnen. Een beeldscherm bevatte 525 lijnen van boven naar beneden waarvan er 480 zichtbaar zijn. Vandaar de resolutie 720×480.

NTSC werd door de Europeanen veelal Never The Same Color genoemd. De kleurdraaggolf, of frequentie, gaf regelmatig fouten tussen de zender en ontvanger, waardoor er soms lichte kleurverschillen optraden in het beeld.

Het testbeeld voor NTSC beeldschermen. Deze bevatte kleuren op andere frequenties dan PAL en SECAM.

PAL

PAL werd pas later in Europa uitgebracht, en had veel aanpassingen gekregen om fouten in NTSC op te lossen. Zo werd de framerate iets verlaagt en de kleurfrequentie aangepast zodat het NTSC kleurprobleem niet meer optrad. PAL staat voor Phase Alternating Line en onderscheid zich van NTSC door:

  • 25 frames per seconde. In plaats van 30 beeldjes, bevat het signaal 25 beelden per seconde.
  • Een filmresolutie van 720×567 pixels per seconde.
  • 625 beeldlijnen. Zoals bij NTSC worden enkele beeldlijnen niet weergeven, en resulteerde dit in een resolutie van 720×567. De niet zichtbare beeldlijnen werden later gebruikt om informatie van teletekst mee te zenden in het video signaal.

Door de aangepaste framerate en beeldlijnen, werd dit video signaal via een andere frequentie door de tv gestuurd. Dit leidde tot de bekende pieptoon die jongeren kunnen horen bij oude, Europese, beeldbuizen. Later werd PALPLUS geintroduceerd om zo breedbeeld signaal te kunnen sturen via het analoge video signaal.

Een PALPLUS testbeeld. Deze was gemaakt voor breedbeeld signaal.

SECAM

Ook al was PAL de standaard in Europa, de Fransen gebruikten het systeem SECAM. Dit kwam omdat Frankrijk SECAM al had ontwikkeld voordat Duitsland met PAL kwam. Het grootste deel van Frankrijk had al SECAM tv’s, en dat bleef ook zo in de loop der jaren. Het verschil tussen PAL en SECAM is niet zo heel groot. PAL werd ontwikkeld omdat men vond dat de SECAM verwerking van kleur informatie niet goed genoeg was.

Digitaal tijdperk

Sinds het videosignaal digitaal is geworden, is de hele nut van PAL, NTSC en SECAM weg. Er is namelijk geen analoge frequentie meer die door de tv’s worden ontvangen. Toch zie je het hier en daar nog op DVD hoesjes staan. Dit komt omdat de verschillende werelddelen wel hun eigen resoluties en frame rates hebben aangehouden. Een Amerikaanse DVD loopt op 30 frames per seconde, en een Europese op 25 frames per seconde. Dit zal leiden tot dat een Amerikaanse film in Europa 5 frames per seconde te langzaam afspeelt, en een Europese DVD 5 frames per seconde te snel in Amerika. Tevens worden de verschillende resoluties vaak verkeerd weergegeven op TV’s die niet gelijk zijn aan de DVD standaard. Indien een film van NTSC naar PAL moet worden omgezet, is hier extra apparatuur en software voor nodig om deze zogenaamde “artifacts” te verhelpen.

Speciale hardware is nodig om NTSC beeldmateriaal goed om te zetten naar PAL, zodat er geen storingen in het beeld optreden.

Laat een reactie achter!