0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Mag ik met een stift op een CD schrijven?

Geplaatst op do 7 februari 2013 om 12:15 — Algemeen

 

Als je je eigen muziek of films op een CD of DVD wil branden, heb je altijd het problem van de onherkenbaare discs. Er liggen 20 blanco schijfjes op je bureau die allemaal al gebruikt staan, maar je hebt geen idee wat er op staat.  De makkelijkste manier om dit op te lossen is om de dikste stift te pakken die je kan vinden, en er met koeienlettters op te schrijven wat er op de disc staat. Dit is tevens een goede manier om de schijf permanent onleesbaar te maken.  In dit artikel leggen we je uit waarom je gebruik moet maken van de speciale CD markers. Stiften die speciaal gemaakt zijn om op Compact Discs te schrijven.

Waarom kan ik beter geen stiften gebruiken?

De grote reden dat je niet met een stift op een CD of DVD mag schrijven, is dat het te zwaar doordrukt door de disc. Als je met een stift op papier schrijft zie je aan de achterkant heel goed dat het door het papier heen lekt. Dit gebeurt ook met een CD. De CD gaat vervolgens in de speler en de laser probeert de disc af te lezen. De laser komt bij het deel waar de stift door de disc heen is gelekt en kan hier de data niet meer herkennen.

Wat zijn goede alternatieven?

Er zijn wel wat goede alternatieven om toch de DVD’s van elkaar te kunnen onderscheiden aan de hand van tekst.

  • Gebruik CD Markers. Deze zijn in bijna elke multimedia winkel of boekenwinkel te koop, in diverse kleuren.
  • Schrijf op de binnenste, plastic, cirkel van de disc. Hier wordt nooit data opgeslagen en kan dus ook niet beschadigd worden
  • Schrijf op de delen waar geen data op staat. Als de disc zelf gebrand is kun je precies aan de achterkant zien waar er data staat. Het is altijd aan de binnenkant van de disc en is donkerder gekleurt dan de rest van de schijf.

De binnenste cirkel is vaak wit of transparant. Hier kun je veilig op schrijven.

Ga ook geen stickers plakken op de schijven. De plaklaag wordt gedurende tijd slechter en laat los door de warmte in de DVD spelers. Na verloop van tijd laat de sticker los en kan deze in de speler zelf teregt komen.

Conclusie

De standaard CD marker is veruit de beste methode om je DVD’s te labelen. Je kunt ook zogenaamde “Printable” discs kopen. Deze hebben een speciale laag waarop sommige printers een foto of tekst kunnen printen. Deze discs zijn wat minder gevoelig voor het doorlekken van en stift. Toch is dit nog steeds niet de veiligste methode, een CD marker garandeerd toch een langere levensduur van je schijfjes.

Laat een reactie achter!