0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Hoe kan ik mijn DVD’s het beste bewaren?

Geplaatst op wo 27 februari 2013 om 14:19 — Geen categorie

 

Je bedenkt dat je beter al je videobanden met belangrijke beelden kunt laten overzetten op DVD zodat het langer houdbaar is. Een videoband is tenslotte al een oud medium, wordt nog weinig afgespeeld en is zeer gevoelig voor beschadigingen. Toch kunnen DVD’s ook onspeelbaar worden dankzij slechte opslag omstandigheden, en het zou zonde zijn dat na al het werk dat je gedaan hebt om je beelden veilig te stellen, ze alsnog kwijtraken door beschadigingen. Daarom geven we wat tips om DVD’s het beste te kunnen bewaren.

De beste manieren om je dvd’s onbruikbaar te maken!

We beginnen met een opsomming van de meest voorkomende beschadigingen en waar deze door worden veroorzaakt. Aan de hand van deze lijst kun je makkelijk zien of je dvd’s in ieder geval op een veilige plek liggen onder goede omstandigheden.

  • Onbeschermde discs – De DVD hoesjes zijn er niet voor niks. Zodra de discs schuiven over een tafeloppervlak of tussen een stapel papier, krijgen ze krassen op de onderkant. Krassen zorgen ervoor dat de discs onleesbaar worden.
  • Met stiften op de disc schrijven – In het artikel van vorige week hebben we uitgelegd wat er gebeurt als je met een viltsift op een schijfje schrijft. De stift drukt door de disc heen en zorgt ervoor dat de data op die locaties niet meer gelezen wordt door de DVD speler.
  • Bruin bakken in het zonlicht – Een DVD hoesje alleen is niet genoeg. Sommige hoesjes zijn transparant en laten dus zonlicht op de disc komen. UV straling kan de gekleurde laag, waarin de data gebrand wordt, laten verkleuren. De data kan vervolgens niet meer gelezen worden.
  • Een goed bad geven – Discs zijn niet waterafstotend. Sterker nog, ze nemen vocht op. DVD’s zijn poreus waardoor er vocht tussen de verschillende lagen van de schijfjes kan komen.

Hoe behaal je de maximale levensduur?

“Goed bewaren” is het standaard antwoord, maar het is nogal een breed begrip. Wat is “goed”? Wat houdt het in?. Je Discs verpakken in metalen kistje en in beton laten gieten zorgt er vast voor dat je discs heel lang goed blijven, maar het is uitermate onhandig als je je film wil bekijken. Hou rekening met de volgende punten om ze zo “goed” mogelijk te bewaren.

  • Stop ze in een jewelcase of amaray die volledig zwart is of waarbij zonlicht wordt tegengehouden door een CD/DVD cover.
  • Zet ze in de kast tussen je andere dvd’s zodat ze niet non stop bewegen, vallen of losraken in de hoesjes.
  • Zorg dat je DVD kast niet te dicht bij een verwarming staat zodat je discs niet opgewarmd worden.
  • Schrijf alleen met speciale CD-marker stiften op de discs.
  • Als de discs vuil zijn, maak ze schoon met een poets doekje en niet met een vochtig dweiltje.
  • Pak ze vast aan de buitenkant en de binnenste cirkel van de disc. Niet aan de onderkant en bovenkant waardoor er vingerafdrukken en krassen op de discs komen.

Het zijn simpele punten maar deze zorgen er voor dat je discs drastisch langer mee gaan. Een enkele kras kan er voor zorgen dat je disc onbruikbaar is, en dus al je data die je hebt laten overzetten om de levensduur te verlengen, weg is!

Laat een reactie achter!