0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Wat is de speelduur van mijn 8 millimeter film?

Geplaatst op do 4 oktober 2012 om 11:42 — Tutorial | Uitleg over Vidvd diensten

 

Tegenwoordig bekijken we alle films op DVD of Blu-Ray, nemen we nieuwe films op met de smartphone of handheld camera, en bewerken we dit zelf via ons favoriete programma op de computer. Het is voor ons niet meer dan vanzelfsprekend dat we alles kunnen vastleggen en delen op internet maar vroeger liep dit heel anders. Als je tussen de jaren 20 en 80 je feestjes, vakanties en andere gebeurtenissen wilde vastleggen, moest u gebruik maken van smalfilm. Onder de term “Smalfilm” valt al het 8 millimeter en 16 millimeter film materiaal.

Speelduur van mijn 8 of 16 millimeter film.

Deze films werden afgespeeld via projectoren welke tegenwoordig niet tot nauwelijks worden gebruikt. Alleen grote verzamelaars willen nog wel eens een goed werkende projector hebben staan maar de kwaliteit van de afgespeelde film laat, in de huidige High Definition filmwereld, veel te wensen over. Wij bij ViDVD zetten voor u al uw smalfilm over naar DVD of Blu-Ray in standard of high definition kwaliteit. Doordat mensen zelf de film niet kunnen bekijken krijgen we regelmatig de vraag of wij weten hoeveel minuten film er op de spoelen staan. Om u hierbij beter van dienst te kunnen zijn hebben we hieronder een simpele uitleg geplaatst van alle basis informatie over smalfilm.

Kodak of Fuji filmmateriaal.

Indien uw materiaal audio bevat, is het materiaal iets dikker. Hierdoor kan het voorkomen dat er zich minder minuten op uw spoel bevinden. Ook komt het voor dat uw spoel is gefabriceerd door Fuji. In tegenstelling tot Kodak film is Fuji iets dunner. Hierdoor kunnen zich meer minuten op uw spoel bevinden. Kodak of Fuji is vaak alleen uit elkaar te houden door de verpakking of de filmspoel zelf. Hier staat vaak de naam Kodak of Fuji op vermeld.

Ook is er een verschil tussen Super8 of Normal8 materiaal. Super8 heeft kleinere, vierkante, gaatjes aan de zijkant van de filmstrip zitten. Hierdoor kunnen zich frames in breedbeeld formaat op de film bevinden. Normal8 heeft grotere, rechthoekige, gaatjes aan de zijkant van de film zitten.

Audio

De duurdere camera’s namen vroeger ook audio op. Dit werd weggeschreven op een gouden randje aan de zijkant van de smallfilm. Mocht uw smallfilm materiaal aan de lengte zijde een gouden rand naast de filmbeelden hebben, dan is de kans zeer groot dat er audio op uw film staat. Niet alle camera’s namen geluid op, als u de gouden rand op uw smalfilm heeft betekend het dus niet dat u ook echt audio heeft. Er kan simpelweg geen data op deze strip staan. Op Normal8 bevind zich nooit audio. Mocht u dus in bezit zijn van dit materiaal kunt u er zeker van zijn dat u geen audio op uw film heeft.

High Definition of Standard Definition materiaal

Omdat een filmspoel niet werkt met pixels, zoals een TV scherm of PC monitor, heeft deze geen vaste resolutie. Uw filmmateriaal kan gewoon omgezet worden naar een High Definition resolutie van 1920×1080 pixels. Dit betekend niet dat u ook de kwaliteit krijgt van een Blu-Ray film. De kwaliteit van smalfilm is sterk afhankelijk van de gebruikte lens op de camera, en de chemicaliën die gebruikt zijn bij het ontwikkelen van de film.

Samenvatting

  • Diagonaal v/d spoel
Aantal meters film Aantal minuten
  • 7 centimeter
15 meter ± 3 minuten
  • 12 centimeter
60 meter ± 12 minuten
  • 15,5 centimeter
90 meter ± 18 minuten
  • 17,5 centimeter
120 meter ± 28 minuten
  • 21 centimeter
180 meter ± 38 minuten

1 foot = 0.3048 meters

1 meter = 3.2808399 feet

Normal8 = 4:3 full frame resolutie

Super8 = 16:9 breedbeeld resolutie

Laat een reactie achter!