0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Hoe: Kun je de houdbaarheid van je data / dierbare videomateriaal vergroten?

Geplaatst op do 3 mei 2012 om 16:27 — Tutorial

 

Praktisch elke klant vraagt het; hoe lang kun je een DVD nu eigenlijk bewaren? Hoe kan ik het beste met mijn videobestanden omgaan? Wat is de houdbaarheid? Is het wellicht niet handiger dat ik het materiaal laat digitaliseren naar een externe harde schijf of dat ik het laat overzetten naar bijvoorbeeld een USB-Stick? Wat is wijsheid?

Het antwoord is simpel; laat het materiaal tegen de allerbeste kwaliteit overzetten en verdubbel daarna de opslagmedia. Verklein zo de kansen je dierbare data te verliezen. Met andere woorden; het materiaal dat je straks van ons terug krijgt is digitaal, allemaal 1′tjes en 0′tjes. Indien je dit gewoon kopieert naar bijvoorbeeld de Harde Schijf van een familielid dan staat het simpelweg op 2 plaatsen. Mocht je Harde Schijf ooit kapot gaan? Gestolen worden of verwoest worden bij een brand? Dan staat jouw materiaal in elk geval veilig op meerdere plaatsen.

Ook zijn er tegenwoordig veel “Online Storage” mogelijkheden om alles “in the cloud” te bewaren. Dit houdt in dat het nergens fysiek meer op een computer staat maar juist veilig in een Datacenter van bijvoorbeeld een KPN of Google. Veel mensen zijn hier op tegen omdat ze dan het idee hebben dat het niet meer prive is, aan de andere kant is het echter zo dat een Google en een KPN veel betere beveiliging heeft dan een simpele thuiscomputer.. Goed; hier gaan wij verder niet over uitwieden, dit laten we compleet aan u over :)

Hier nog een paar kleine tips hoe het beste om te gaan met de verscheidene opslagmedia:

Externe Harde Schijf / USB-Stick:
- Zorg dat deze vast NTFS geformatteerd is (klaar voor de toekomst);
- Werk met goede bekabeling, altijd het liefst de originele adapters van de fabrikant;
- Indien een externe harde schijf aanstaat, pak hem dan niet op of beweeg hem niet!! Harde schijven zijn zeer gevoelig en datarecovery is zeer kostbaar! Pas hier echt mee op!
- Indien je de data bijvoorbeeld ook op de PC zet (intern) dan kun je de harde schijf het beste in een andere ruimte (of ander huishouden) bewaren. Mocht een vervelende situatie zich voordoen dan staan beide versies in elk geval ver uit elkaar;
- Zorg ervoor dat de schijf genoeg koeling krijgt;

DVD:
- Gebruik altijd goede kwaliteit’s DVD’s of CD’s;
- Smeer geen vette vingers op de onderkant af, vet van je vingers kan uiteindelijk door de protectielaag heen bijten;
- Schrijf nooit op een DVD. Ook niet met een daarvoor bestemde CD-Marker, ook hier bestaat de kans dat er uiteindelijk door de CD heen gebeten wordt, gebruik hier liever een  Printable DVD voor die je met een inkjet printer bedrukt;
- Leg een CD/DVD nooit in de zon;
- Bewaar de DVD dus in het donker en op kamer temperatuur;
- Brand altijd op 2-4x (Speed). Dit is veiliger voor het brandproces, doe daarnaast ook niet teveel tegelijk, werk met de juiste drivers en controleer altijd achteraf of hetgeen dat gemaakt is klopt!
- Kopieer de DVD eens in de zoveel jaar opnieuw, het moge duidelijk zijn dat techniek niet stil staat en dat fabrikanten steeds nieuwe ideeën bedenken om nog beter te worden.

Laat een reactie achter!