0725675050

Meer dan 10.000 tevreden klanten!

Externe Harde Schijf, Welke heb ik nodig?

Geplaatst op do 17 januari 2013 om 12:05 — Algemeen | Over Vidvd | Uitleg over Vidvd diensten

 

iet alleen kun je oud video materiaal op een DVD laten zetten bij ons, maar ook op een externe schijf als AVI bestanden. Dit zijn ongecomprimeerde digitale video bestanden die je zelf kan bewerken in je favoriete video montage programma’s, bijvoorbeeld Pinnacle of Windows Movie Maker. Regelmatig krijgen wij hierop de vraag: “Wat voor een soort hardeschijf heb ik nodig?”. Om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, is het belangrijk om te weten hoeveel video materiaal er naar de schijf moet, waar het materiaal voor gebruikt gaat worden en welke apparatuur de klant zelf in bezit heeft. In dit artikel leggen we uit welke richting je het best op kunt gaan.

Apple of Windows

Een simpele, maar belangrijke. Bijna alle hardeschijven die verkocht worden kunnen op zowel windows als op apple gebruikt worden. Ze moeten hier echter wel apart voor geïnitialiseerd worden. Windows werkt met een NTFS schijf indeling, en Apple met HFS+. Er is geen indeling die werkt op beide busturingssystemen. Als je een schijf aanschaft, bekijk dan goed of er een Apple of Windows logo op de verpakking staat.


Eigenlijk zijn alle externe schijven te gebruikn op zowel Apple als Windows computers, maar dit logo bevestigt het.

Grootte van de schijf

Doordat de bestanden bij ons worden opgeslagen met een minimale codec, om de beste audio en video kwaliteit te behouden, zijn ze zeer groot. Een uur film neemt ongeveer 13 gigabyte in. Mocht je 5 videobanden van 2 uur lengte per video inleveren, dan kom je uit op ongeveer 130 gigabyte.

Stroomvoorziening

Sommige harde schijven zijn zogenaamd “USB Powered”. Dit houdt in dat ze hun voeding uit de PC, via de USB kabel halen. Deze schijven, ook wel pocket of portable drives genaamd, zijn wat duurder en hebben een lagere opslagcapaciteit, maar hebben geen stopcontact nodig om hun stroom uit te halen. De grotere schijven, van 750 gigabyte of hoger, hebben vaak een eigen adapter, zodat ze aangesloten kunnen worden op het lichtnet.

Merk

Merk is niet zo heel erg van belang. Er zijn enkele grote fabrikanten zoals Seagate, Western Digital en Samsung. Er zijn ook merken zoals LaCie, maar dit is de naam van de ontwerper. De schijf die hier in zit is een Seagate schijf. Goedkopere merken hebben vaak normale hardeschijven die in grote partijen zijn opgekocht, zodat ze goedkoper verkocht kunnen worden. Als je zeker wil zijn van een degelijk schijf kun je het beste keizen voor de eerste 3 genoemde merken.

Snelheid

Als je videomateriaal wil bewerken op een computer is het verstandig om een snellere hardeschijf aan te schaffen. Je kan ervoor kiezen om een USB3.0 schijf te nemen, mits je computer dat ondersteund, of een 7200RPM schijf. Veel externe schijven zijn 5400RPM (Rotations per minute). 7200RPM schijven zijn sneller in het schrijven en lezen van data. Als je een schijf hebt met een eigen voeding, die dus niet USB powered is, komen ze ook wel eens met FireWire of E-Sata. Deze aansluitingen zijn vele malen sneller dan USB, maar zijn alleen handig als je computer ook deze aansluitingen heeft.

De verschillende aansluitingen, van linsk naar rechts
eSata, FireWire800, FireWire400, USB2.0.

Conclusie

Laten we al deze punten eens bij elkaar zetten. Kies hieruit welke eisen je stelt van je hardeschijf, zodat je weet waar je naar moet zoeken.

Hardeschijf Grootte Snelheid Voeding Apple/Windows Aansluitingen
Platinum MyDrive 320GB 5400RPM USB Beide USB 2.0
Seagate 500GB 5400RPM USB Beide USB 2.0/3.0
Western Digital Elements 1000GB 7200RPM Netstroom Beide USB 2.0/3.0
Western Digital MyBook 3000GB 7200RPM Netstroom Beide USB 2.0
Western Digital MyPasport 2000GB 5400RPM USB Beide USB 2.0/FireWire

Laat een reactie achter!